Tuinworkshop voor bewoners nieuwbouwtuin

Speciaal voor de bewoners van de nieuwbouw aan de Charlotte de Bourbonstraat en Mariannestraat organiseerden woningcorporatie Trivire en Gemeente Dordrecht een tuinworkshop. Op deze manier kregen bewoners een steuntje in de rug bij het nadenken over de inrichting van hun nieuwe, nu nog kale, tuin.

Het inrichten van een nieuwe kale tuin kan een grote opgave zijn. Ga er maar aanstaan!  Trivire en Gemeente Dordrecht besloten de handen ineen te slaan om bewoners van de sociale huurwoningen aan de Charlotte de Bourbonstraat en de Mariannestraat in Nieuw-Krispijn daarbij te helpen. De bewoners betrokken onlangs hun nieuwgebouwde eengezinswoning met de daarbij behorende tuin. In de tuinworkshop die op zaterdag 13 april 2024 voor het eerst werd georganiseerd,  kregen de bewoners informatie over waar rekening mee te houden bij de aanleg van een nieuwe tuin.  De tuincoach van gemeente Dordrecht en hoveniersbedrijf A- Garden informeerden bewoners over planten, tegels, tuingrond en nog veel meer.  Terwijl de deelnemers zelf aan de slag gingen met het tekenen van hun ideale tuin, werd er onderling 'als nieuwe buren zijnde' ook gezellig kennisgemaakt.

Meer dan een woning alleen
Tijdens de workshop werd ook het belang van een groene tuin benoemd. Zowel de gemeente als Trivire vinden het belangrijk dat bewoners zich bewust zijn van het belang van groen in de tuin. Zo vermindert beplanting hittestress in de zomer en wateroverlast na flinke regenbuien.  Wieteke Hassing, ketenregisseur Sociale Innovatie bij Trivire, geeft aan: “Als woningcorporatie willen wij bewoners meer bieden dan een woning alleen. Wij willen hen een plek bieden waar zij prettig en duurzaam kunnen leven. Het is daarom belangrijk om bewoners te informeren over de voordelen van planten en struiken in de tuin.” "Sommige mensen vinden het een beetje lastig om hun nieuwbouwtuin in te richten, maar met een duwtje in de rug leren we ze hoe ze het zelf kunnen doen. Ook met weinig budget en tijd kan je een mooie groene tuin maken waar je goed in kan vertoeven" aldus Leanne Stange van duurzaamheidscentrum Weizigt.

Groene buurt
In het laatste kwartaal van 2022 is Trivire begonnen aan de bouw van 46 appartementen en 67 eengezinswoningen,  gelegen aan de Mariannestraat, de Anna Paulownastraat en de Mariannestraat in de Dordtse wijk Nieuw-Krispijn. Inmiddels zijn alle woningen grotendeels verhuurd.  Trivire en gemeente Dordrecht hebben niet alleen aandacht voor de tuinen, maar ook voor de openbare ruimte in de buurt. Gezamenlijk richten zij ook de openbare ruimte zo groen mogelijk in. Nieuw- Krispijn is met deze nieuwbouwwijk een groene en autoluwe buurt rijker!