Rondleiding in de Planetenbuurt met de Commissie Maatschappelijke Relevantie en Stad in de Maak
Op woensdagmiddag 23 oktober 2024 bracht de Commissie Maatschappelijke Relevantie een bezoek aan de Planetenbuurt in Zwijndrecht Noord. De commissie bestaat uit onder meer onze RvC-leden Karin de Graaf en Mustafa el Boumeshouli (voorzitter van de commissie), onze bestuurder Tinka van Rood, bestuursadviseur Mechteld van der Vleuten en manager Wonen Marianne Levering. Zij kwamen langs voor een rondleiding georganiseerd door onze gebiedsregisseur Marjon Janssen om de voortgang te bekijken van de grote gebiedsontwikkeling die in deze buurt plaatsvindt. Hier worden gefaseerd 290 woningen aangepakt, waarbij een deel vernieuwd wordt en een groot deel vervangen door nieuwbouw. De herhuisvesting van fase 1 is grotendeels afgerond; de uitverhuizing voor fase 2 start in het voorjaar van 2025.
Tijdelijk beheer door stad in de maak
In afwachting van de herontwikkeling beheert leegstandsbeheerder Ad Hoc de leegstaande woningen in de buurt. Daarnaast krijgen enkele woningen aan de Grote Beerstraat een speciale tijdelijke bestemming door Stad in de Maak. Deze unieke leegstandsbeheerder richt zich op het leefbaar houden van buurten die in ontwikkeling zijn. Zij willen van de Grote Beerstraat-woningen een tijdelijke ontmoetingsplek maken voor de buurt, een zogenoemde 'wijkcommons', met faciliteiten voor en door buurtbewoners. Denk hierbij aan een werkplaats, kantine of ruilhuis. Stad in de Maak legt met deze initiatieven de nadruk op sociale verbinding en biedt ruimte voor bewonersinitiatieven tijdens de transitieperiode. Om ons een beeld te geven van de voortgang, vertelde Erik Jutten, mede-oprichter van Stad in de Maak, over hun aanpak en plannen voor de buurt.
Bewonersinitiatieven en het bewegend bos
De rondleiding begon op Jupiterstraat 5, waar Stad in de Maak sinds begin dit jaar te vinden is. Hier ligt een binnenterrein waar inmiddels moestuintjes zijn aangelegd, en een ‘bewegend bos’ van bomen in bakken zorgt voor een groen en verassend uiterlijk. In het midden staat een grote vlonder dat wordt gebruikt als podium en ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Erik vertelde hoe hij en zijn team stap voor stap buurtbewoners leren kennen en samen initiatieven opzetten, zoals het aanleggen van moestuintjes en het ‘bewegend bos’ gebruiken voor gezamenlijke activiteiten. Hij benadrukte dat dit soort processen tijd kosten en vaak klein beginnen, maar al snel andere buurtinitiatieven inspireren en versterken.
Groen, afval en samenwerking in de buurt
Na de uitleg van Erik kregen we een rondleiding in de Planetenbuurt van onze collega's Adil en Fatih van wijkregie. Tijdens de wandeling werd de commissie gewezen op het aanwezige groen, dat nog volop kansen biedt om beter benut te worden bij de herontwikkeling. Ook kwam het afvalprobleem in de buurt aan bod: er wordt veel grof vuil gedumpt. De commissie kreeg uitleg over het belang van samenwerking met buurtpartners om dit probleem aan te pakken. Een recent voorbeeld van een succesvolle actie was de opruimmiddag van 25 september 2024, waarbij maar liefst 280 m³ aan grofvuil en elektronische apparatuur werd opgehaald. Mede dankzij het goede weer werd het een geslaagde en leerzame middag.