Huurtoeslag

Misschien heeft u recht op huurtoeslag. Dat kunt u berekenen via de website van de Belastingdienst. Daar kunt u ook het aanvraagformulier opvragen. Of bel met de Belasting Telefoon via telefoonnummer 0800 0543.

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Welke huurprijs geef ik door aan de belastingdienst om in aanmerking te komen voor huurtoeslag?

Algemeen

U geeft de subsidiabele huurprijs door. Dit is de netto huur en daarbij opgeteld eventuele servicekosten. De subsidiabele servicekosten zijn: elektra algemeen, schoonmaakkosten en huismeester.

Verandert mijn huurtoeslag als ik ga verhuizen?

Algemeen

In de meeste gevallen wel, omdat de hoogte van de huurprijs vaak veranderd en hier is de hoogte van de huurtoeslag deels op gebaseerd. Let op dat u maar voor één woning huurtoeslag ontvangt.

Als u gaat verhuizen, vergeet dan niet om u bij de gemeente in te schrijven op uw nieuwe adres. De Belastingdienst controleert dat namelijk en betaalt geen huurtoeslag als u niet op het nieuwe adres ingeschreven staat.

Huurtoeslag vraagt u vooraf aan, voor een periode van een jaar. De Belastingdienst rekent de hoogte van het bedrag uit met de gegevens die u aanlevert. Als achteraf blijkt dat de gegevens niet juist zijn, bestaat de kans dat u geld aan de Belastingdienst moet terugbetalen. Voorkom problemen en geef veranderingen in uw persoonlijke situatie direct door aan de Belastingdienst.

Hoe geef ik wijzigingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Algemeen

Zijn er wijzigingen in de samenstelling van uw gezin? Of verandert uw inkomen of dat van uw medebewoner(s)? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door via www.belastingdienst.nl/toeslagen. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.​

De huur van mijn woning is verhoogd door een woningverbetering. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Algemeen

Als u de nieuwe huurprijs via www.belastingdienst.nl/toeslagen doorgeeft, passen zij uw huurtoeslag aan. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.​

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van huurtoeslag?

Algemeen

Ja, u kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543. U kunt voor informatie ook naar www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Hoe kan ik de huurtoeslag berekenen?

Algemeen

Aan de hand van uw huurspecificatie kunt u op de website van de Belastingdienst een proefberekening voor huurtoeslag maken.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Algemeen

Huurtoeslag vraagt u aan via www.belastingdienst.nl/toeslagen. U kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Hoe lang duurt het voor een aanvraag voor huurtoeslag verwerkt wordt?

Algemeen

Kijk voor de juiste informatie op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Of bel met de BelastingTelefoon via telefoonnummer 0800-0543.

Hoe ontvang ik huurtoeslag?

Algemeen

De huurtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. U ontvangt het bedrag op uw eigen rekening. De huurtoeslag wordt elke 20e van de maand op uw rekening gestort. Bijvoorbeeld: op 20 maart ontvangt u de huurtoeslag voor de huurbetaling van april. De huur van april moet de 1e van de maand op rekening van Trivire staan.

Telt het inkomen van mijn kinderen ook mee als ik huurtoeslag aanvraag?

Algemeen

Kijk voor de juiste informatie op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Of bel met de BelastingTelefoon via telefoonnummer 0800-0543.